De 49-jarige Frank R., verdacht van een waslijst aan zedenmisdrijven, hoort woensdag de strafeis van het Openbaar Ministerie. 

R. verleidde jarenlang tienermeisjes tot het plegen van seksuele handelingen voor de webcam en regelde met een aantal fysieke ontmoetingen.

Hij werd vorig jaar mei aangehouden na het misbruiken van een meisje uit het Groningse Middelstum, dat vorig jaar mei op 12-jarige leeftijd door hem zou zijn ontvoerd en verkracht. R. had haar via internet leren kennen.

Na hun bezoek aan zijn huis in Cuijk wilde hij de tiener weer terugbrengen toen hij in Bedum werd aangehouden. Pas later bleek dat de zaak veel omvangrijker is.

Extreem

Uit gedragskundig onderzoek is gebleken dat R. een steeds sterkere voorkeur heeft ontwikkeld voor extreme en dominante seks met jonge meisjes (vaak nog maar twaalf of dertien jaar). Alcoholmisbruik, een geïsoleerd bestaan en drang naar seks maakten dat hij steeds meer toegaf aan zijn fantasieën. De deskundigen achten de kans groot dat R. opnieuw de fout in gaat als hij niet wordt behandeld.

Opmerkelijk is dat geen van de vier Forensisch Psychiatrische Klinieken R. voor die behandeling willen opnemen. Tot verbazing van de rechtbank achten de klinieken zich daar niet op toegerust.

De rechtbank in Assen heeft 4 dagen voor de zaak uitgetrokken en begon vorige week aan het proces. Woensdag komt ook R.'s advocaat Tjalling van der Goot aan het woord voor zijn pleidooi.