Twee zeehonden die zondag zijn losgelaten op een zandplaat voor Schiermonnikoog, wilden terug naar de Zeehondencrèche Pieterburen.

De dieren kuierden op hun gemak naar de zee, en waren vervolgens snel onder water en uit zicht verdwenen. Tot verbazing van veel van de aanwezigen kwamen ze even later echter weer terug en gingen weer de kant op van de moeders en kinderen die hen hadden vrij gelaten.

Maar uiteindelijk besloten ze toch maar weer het water in te gaan. Daar bleven ze geruime tijd heen en weer zwemmen, alsof het afscheid van de toegewijde medewerkers van de Zeehondencreche hen zwaar viel. Uiteindelijk zwommen ze dan toch de vrijheid tegemoet.

Volgens Niek Kuizenga, directeur van de Zeehondencreche, gebeurt het wel vaker dat dieren bij het afscheid nog een keer terug komen, omdat ze zich aan het orienteren zijn op hun nieuwe omgeving.

De Zeehondencreche is van plan om vaker mensen te vragen om te helpen zeehonden uit te zetten. Daar wil de creche een arrangement van maken, zodat daarmee ook wat kosten kunnen worden terugverdiend. Bovendien is het voor de mensen die de dieren terug willen  zetten een fantastisch dagje uit, en leert men er ook veel van over de Waddenzee en de situatie van de zeehonden.

Momenteel is het iets rustiger bij de Zeehondencreche: de meeste zieke dieren zijn opgeknapt en terug gezet.