Keziah Veendorp haalde met Oranje onder 17 de finale van het EK op Malta. De jeugdspeler van FC Groningen baalde na de nederlaag tegen Engeland stevig. Inmiddels overheerst toch een gevoel van trots.

Na reguliere speeltijd stond het 1-1, maar in de strafschoppenreeks trokken de Engelsen aan het langste eind. Dat kwam hard aan bij de Nederlandse spelers.

"Op het moment zelf waren we heel teleurgesteld. Maar uiteindelijk ben ik toch wel trots op wat we hebben bereikt", vertelt de 17-jarige centrale verdediger. Hij wordt gezien als een van de grootste talenten van FC Groningen.

Veendorp heeft een zeer warme band met de regio, in het bijzonder met zijn geboortedorp Sappemeer. "Al mijn familie woont hier." In de stad Groningen komt het talent trouwens ook graag, bijvoorbeeld om te winkelen. Het uitgaanscircuit trekt hem niet zo. Dat heeft niet per se te maken met zijn ambitie om als profvoetballer de top te halen. "Ik ben gewoon niet echt van het stappen."

Debuut

De jeugdinternational heeft maar één doel voor ogen: zo snel mogelijk doorbreken en slagen als profvoetballer. Namens welke club hij zijn debuut maakt, vindt Veendorp minder belangrijk. Bij Groningen klopt hij aan de deur: op donderdagen traint hij al mee met de A-selectie. "Dan ben je in ieder geval een beetje in beeld bij de trainer. Maar ik heb er nog niet met hem over gepraat."

Veendorp zou in de toekomst best bij Ajax willen voetballen, want hij is al sinds jonge leeftijd fan van deze club. Maar als FC Groningen het opneemt tegen de Amsterdammers, dan kiest hij voor zijn werkgever. Wel gunde hij dit seizoen Ajax de landstitel het meeste. "Dit jaar zat het kampioenschap er voor FC Groningen helaas niet in. Dus ik wilde wel graag dat Ajax kampioen werd."

De grote vraag is natuurlijk of Veendorp op termijn ook een plekje in het grote Oranje weet te veroveren. "Dat durf ik niet te zeggen. Ik hoop gewoon dat ik me door blijf ontwikkelen", zegt hij nuchter. "Misschien over een jaar of vijf."