De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bestaat vierhonderd jaar en viert dat tussen 15 mei en 15 juni met verschillende evenementen.

Onder de noemer Actief oud is goud zette de onderwijsinstelling vrijdag haar eigen en andermans ouderdom in de spotlights.

Actief oud is goud is de titel van een uitgebreide studie die de RUG op verzoek van de Groningers uitvoert naar manieren om ouderen actief bij de maatschappij te blijven betrekken.

Het Actief oud is goud-evenement begon vrijdag aan het begin van de middag met een kindercollege over ouder worden. Zo'n tweehonderd kinderen uit de hele provincie woonden de les 'Later als ik oud ben' bij. Daarna kwamen ongeveer tweehonderd mensen af op het sportprogramma onder leiding van schaatser Mark Tuitert.

In ruim 30 restaurants door de stad konden deelnemers daarna genieten van een speciale daghap, waarna het evenement vanaf 22.00 uur wordt afgesloten met een groots muziek-, dans- en lichtspektakel op het Broederplein.

Speciaal voor het eindfeest creëerde het Noord Nederlands Orkest een nieuw muziekstuk rond het thema. Ook treden er dj's op. ''We verwachten een absoluut spektakel'', voorspelt lustrumcoördinator Els van den Berg. ''En ook het weer zit gelukkig mee.''