Bij een gezamenlijke vrachtwagencontrole in Groningen zijn 17 van de 51 vrachtwagens bekeurd. In totaal is voor een bedrag van 27.630 euro aan boetes uitgeschreven. 

Dit maakt de politie woensdag bekend. Bij de controle waren ook de RDW en de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie Infrastructuur en Milieu betrokken. De nadruk van de controle lag op fraude in het gebruik van de tachograaf.

Op het keuringsstation van de Dienst Wegverkeer aan de Duinkerkenstraat zijn in 6,5 uur in totaal 51 vrachtwagencombinaties gecontroleerd, waaronder 23 uit het buitenland. Zeven Nederlandse en tien buitenlandse combinaties overtraden de wet.

Bij één Nederlandse combinatie was geknoeid met de sensor van de tachograaf. Bij vijf buitenlandse combinaties was geknoeid met de sensor van de tachograaf, ontbrak de verzegeling of was gemanipuleerd met onder meer een magneet.

Beladen

Vijf vrachtwagens waren te hoog beladen, twee kregen een boete voor versleten remmen en drie voor versleten banden. De controleurs deelden ook boetes uit voor de lengte, een lekke uitlaat en een losse veerpoot.

Een Nederlandse chauffeur zat te lang achter het stuur en mocht niet verder rijden. De bestuurder van een Deense wagen werd betrapt op niet handsfree telefoneren.

Een Bulgaarse onderneming moet 4300 euro betalen in het kader van illegaal cabotagevervoer (binnenlands vervoer verricht door een buitenlandse onderneming). De chauffeur was al met de vijfde rit bezig, terwijl hij na binnenkomst in Nederland direct het land weer had moeten verlaten.