De jongerenafdeling van de Socialistische Partij SP 'Rood' gaat onderzoeken hoeveel discriminatie plaatsvindt in het Groningse nachtleven. 

''Wij horen verhalen dat er wel degelijk gediscrimineerd wordt'', zegt een woordvoerster dinsdag. "Maar hoe en door wie is nog onduidelijk." Daarom heeft Rood dinsdag een oproep gedaan aan jongeren en studenten om gevallen van discriminatie in het Groningse nachtleven te melden.

Enkele leden van Rood hebben al een paar bezoeken gebracht aan nachtclubs en kroegen om met stappers te praten.   

Leden van Rood gaan zelf vooral op pad in het weekend, want dan gaan niet alleen studenten uit, maar bijvoorbeeld ook middelbare scholieren en mbo'ers. De jonge SP'ers hebben gehoord dat stappers soms gediscrimineerd worden door beveiligers op basis van huidskleur of kleding.

Onrust trappen

''Soms worden mensen die Nike Air Max-schoenen dragen, geweigerd'', stelt de woordvoerster vast. ''Die mensen zouden eerder onrust kunnen trappen, zo wordt gedacht.''

Volgens de zegsvrouw mogen kroegen mensen weigeren op basis van kleding. ''Maar dat is alleen toegestaan als het duidelijk aangegeven staat bij de ingang, zodat het niet gebeurt op basis van de persoonlijke voorkeur van de beveiliger.''