UTRECHT - GroenLinks is de partij die de meeste kansen biedt aan mensen met een fysieke beperking of een chronische ziekte.

Dat concludeert de actiegroep Lekker Stuk na een vergelijking van de verkiezingsprogramma's. Lijsttrekker Femke Halsema kreeg daarom donderdag in Utrecht het 'gouden' beeldje van de Venus van Milo uitgereikt.

Dat heeft presentator Marc de Hond (32), een van de initiatiefnemers, laten weten. GroenLinks belooft volgens de actiegroep het meest voor mensen die beperkingen hebben, naar schatting 1,6 miljoen mensen in Nederland.

De Hond wijst op de vastlegging van gelijke rechten in de wet, meer kansen op werk door quota in te voeren voor mensen met een beperking en door het beter toegankelijk maken van het openbaar vervoer, publieke gebouwen en schoolgebouwen voor rolstoelen.

Geen geklaag

De actiegroep wil volgens De Hond het onderwerp vanuit een positieve kant benaderen. ''We willen geen geklaag, maar juist benadrukken wat wel goed gaat.'' Volgens hem krijg je dan ook meer voor elkaar. Na GroenLinks kwamen ook de PvdA en SP goed uit de bus, maar de PVV heeft nauwelijks aandacht voor mensen met een beperking, aldus De Hond.