AMSTERDAM - Laptops bevatten nog altijd onnodig veel giftige stoffen. Dat stelt Greenpeace. Vorig jaar juli zijn de Europese richtlijnen aangescherpt, maar de stoffen broom, pvc en ftalaten worden nog altijd aangetroffen.Inertia Stock.

Dat meldt de milieuorganisatie op basis van een onderzoek van achttien laptops van zes merken. Het goede nieuws is volgens Greenpeace dat alle laptops voldoen aan de EU-normen, maar de organisatie vindt deze normen niet streng genoeg.

Greenpeace zegt te wachten op een producent die een gifvrije laptop op de markt brengt. Dat die er nog niet is, noemt de milieuorganisatie teleurstellend. De giftige stoffen komen bij het afdanken van de laptop in het milieu terecht. Dat gebeurt volgens Greenpeace ook als het apparaat gerecycled wordt.

Broom
Ruim vier op de tien laptops bevatten broom. In de laptops van Sony werd deze stof het minst aangetroffen; de laptops van Dell bevatten het meeste broom. Pvc werd teruggevonden in het isolatiemateriaal van bijna de helft van de onderzochte draden en kabels. Ftalaten zitten in stroomkabels van bijna alle achttien laptops, met de hoogste concentratie in apparaten van Acer en HP.

Apple
Greenpeace voert al geruime tijd actie tegen de vieze computers. Onlangs nam de milieuorganisatie Apple op de korrel, omdat de iPhone van het bedrijf vol zou zitten met gevaarlijke stoffen. Apple zegde onder druk van Greenpeace eerder al toe zijn laptops schoner te zullen maken.