Griekenland gaat op 20 augustus definitief uit het Europese noodprogramma. De Eurogroep, die bestaat uit de ministers van Financiën van de eurolanden, zijn het in de nacht van donderdag op vrijdag in Luxemburg eens geworden over hoe de steun aan het land afgebouwd kan worden.

De Eurogroep en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vinden dat Griekenland na acht jaar weer financieel op eigen benen kan staan. Het land krijgt een buffer van 15 miljard euro mee en schuldverlichting op langere termijn. De schuld wordt verlicht door looptijden van leningen met tien jaar te verlengen en zo'n 5 miljard euro in vervroegde aflossingen te steken.

De maatregelen moeten privé-investeerders voldoende vertrouwen geven om weer met Griekenland in zee te gaan.

Griekenland zal een aantal jaar onder verhoogde surveillance blijven, om ervoor te zorgen dat het niet van het rechte pad afdwaalt of maatregelen terugdraait. Het land zal vier keer per jaar worden gecontroleerd.

Afgewogen pakket

Na afloop sprak minister Wopke Hoekstra van Financiën over een afgewogen pakket. "Het land heeft spijkerhard gewerkt en indrukwekkende stappen gezet. Meer dan we twee of drie jaar geleden voor mogelijk hielden."

Sinds 2010 heeft Griekenland 273,7 miljard euro aan gunstige leningen. Daarvan is 241,6 miljard euro afkomstig van de eurolanden en 32,1 miljard euro van het IMF. In ruil daarvoor moeten de Grieken zwaar bezuinigen en vergaande hervormingen doorvoeren in onder meer hun belastingstelsel, pensioensysteem en gezondheidszorg.

Volgens minister Hoekstra is van het derde steunprogramma, waarvoor 86 miljard euro aan gunstige leningen van het Europese noodfonds ESM beschikbaar was, uiteindelijk 20 miljard niet gebruikt.

'We zullen nooit vergeten wat het volk mee moest maken'
36
'We zullen nooit vergeten wat het volk mee moest maken'