Griekenland zit nog altijd diep in de schulden, maar kan desondanks in 2018 weer op eigen benen staan en zelf geld lenen op de financiële markten. Dat verwacht de Griekse minister-president Alexis Tsipras.

De Griekse premier spreekt maandag van ''een mijlpaal bij het overwinnen van de crisis". Naar verwachting kan het land in augustus uit het huidige steunprogramma van 86 miljard euro stappen.

Tsipras beloofde afgelopen september al dat zijn land in 2018 geen steun meer nodig zal hebben. Kredietverstrekkers leken toen al meer bereid om geld te lenen aan de Griekse regering.

Maatregelen

Verder maakte Tsipras maandag tijdens een bijeenkomst met zijn kabinet een reeks noodzakelijke maatregelen bekend die nodig zijn om de crisis verder te bezweren.

Hij doelt onder meer op privatiseringen, nieuwe afspraken over het recht op staken en de omgang met noodlijdende banken. Het Griekse parlement buigt zich komende week over een wetsontwerp met deze maatregelen.

De achterban van zijn eigen linkse partij Syriza zal vooral moeite hebben met de wijziging van het stakingsrecht. Volgens het wetsontwerp is een staking in de toekomst alleen rechtsgeldig als de meerderheid van de leden van een vakbond, de werknemers van een bedrijf of overheidsinstantie vóór zijn.

Noodleningen

Griekenland heeft sinds 2012 miljarden aan noodleningen ontvangen van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

In ruil daarvoor moest de Griekse regering onder meer verregaande bezuinigingsmaatregelen treffen.