De Europese Commissie raadt aan de buitensporigtekortprocedure (BTP) voor Griekenland stop te zetten, vanwege de inspanning die het land heeft geleverd om de eigen begroting op orde te brengen.

Dat blijkt woensdag uit een advies van de commissie aan de Europese Raad. In die raad zitten onder anderen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU-lidstaten.

De BTP is bedoeld voor EU-lidstaten die een te groot begrotingstekort hebben. In dat geval komen de lidstaten onder verscherpt toezicht te staan.

Stabiliteit

EU-commissaris Valdis Dombrovkis (Euro) zegt dat de aanbeveling opnieuw een teken is van de financiële stabiliteit en het economisch herstel van Griekenland.

"Ik nodig Griekenland uit om verder te bouwen op de eigen prestaties en het vertrouwen in de economie verder te versterken", aldus Dombrovkis.

Volgens hem is dit belangrijk voor de terugkeer van Griekenland op de financiële markten. "Een groeistrategie voor de lange termijn zou bijdragen aan meer en betere banen, robuuste groei en welvaart in de toekomst."

Symbolisch moment

Pierre Moscovici, EU-commissaris Economische en Monetaire Zaken, spreekt van "een zeer symbolisch moment voor Griekenland". "Na zoveel jaren van opofferingen van het Griekse volk, plukt het land eindelijk de vruchten van zijn inspanningen."

Hij benadrukt dat het begrotingstekort van Griekenland onder het gemiddelde van de eurolanden is uitgekomen. "Griekenland is nu klaar voor het verlaten van de buitensporigtekortprocedure", aldus Moscovici. Het land kan wat hem betreft beginnen aan een nieuwe fase van "groei, investeringen en werkgelegenheid".

Als de Europese Raad het advies van de commissie ter harte neemt, blijven alleen Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk onder strenger toezicht staan. In 2011, tijdens de financiële crisis, gold dit nog voor 24 lidstaten.

Griekenland staat sinds 2009 onder verscherpt toezicht en het huidige steunprogramma loopt tot 2018. Tegen die tijd moet worden besloten wat er met de schuldenlast van het land moet gebeuren.