'Griekenland kan op vers geld uit noodfonds rekenen'

Griekenland krijgt ''als alles goed gaat'' maandag groen licht voor geld uit het EU-noodfonds, zegt Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Dijsselbloem deed zijn uitspraken maandag in Brussel voorafgaand aan een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Zij moeten toestemming geven voor de uitbetaling van een nieuw deel uit het fonds.

Nu het Griekse parlement afgelopen donderdag heeft ingestemd met een reeks nieuwe, pijnlijke ingrepen in onder meer de pensioenen en belastingen, rekent de Griekse premier Alexander Tsipras op zijn geldschieters.

Het land heeft in juli zo’n 7 miljard euro nodig voor de aflossing van een aantal leningen. ''Het Griekse volk heeft een akkoord verdiend", stelde de nieuwe Franse minister Bruno Le Maire.

Schulden

De Eurogroep discussieert ook over de houdbaarheid van de Griekse schulden. De schuld zal dit jaar volgens de jongste verwachtingen 178,8 procent van het bruto binnenlands product bedragen. De Griekse overheid pleit voor schuldverlichting.

Dijsselbloem zei te verwachten dat hier maandag wel een akoord over gesloten zal worden. Maar dit zal geen definitief akkoord zijn, benadrukt hij.

"Een definitief besluit over mogelijke schuldverlichting wordt pas aan het eind van het lopende steunprogramma, volgend jaar, genomen", aldus de Eurogroepvoorzitter.

IMF

Nederland en Duitsland willen eerst dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) financieel gaat deelnemen in het huidige Griekse steunprogramma dat sinds 2015 loopt. In ruil voor vergaande bezuinigingen en hervormingen is er maximaal 86 miljard euro aan leningen beschikbaar. 

Het IMF wil alleen deelname overwegen als de eurolanden duidelijk maken hoe ze het probleem van de Griekse schuld denken aan te pakken. Die is volgens het IMF onhoudbaar.

Lees meer over:

Chronologie

Chronologie
Dit is wat er allemaal is gebeurd rond de Griekse schuldencrisis.

Grexit

Grexit
Wat gebeurt er als Griekenland de euro verlaat? 

Turbulente week

Turbulente week
De financiële markten lijken een turbulente week te gaan beleven, nu de chaos rond Griekenland compleet is.

NUwerk

Tip de redactie