Griekenland en zijn internationale schuldeisers hebben een akkoord bereikt over de nodige hervormingsmaatregelen die nodig zijn voor een nieuw deel van het financiële steunpakket.

Begin april bereikten de Griekse regering, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) na anderhalf jaar onderhandelen al een politiek akkoord.

In Athene werden de afgelopen tijd de losse eindjes aan elkaar geknoopt. De overeenkomst voorziet onder meer in de verlaging van de staatspensioenen vanaf 2019 en maatregelen waardoor meer mensen meer belasting gaan betalen.

Witte rook

''Er is witte rook. De onderhandelingen zijn afgerond op alle zaken. De weg is nu vrij voor gesprekken over schuldverlichting'', aldus de Griekse minister van Financiën Euklides Tsakalotos.

De Griekse regering moet het akkoord nu goedkeuren, voordat de ministers van Financiën van de eurolanden de uitgifte van nieuwe leningen aan het land doorzetten. De volgende vergadering van de Eurogroep staat gepland voor 22 mei. 

Een Griekse regeringswoordvoerder zei dinsdagmiddag dat Athene op die dag of enkele dagen daarna een "uitgebreid" akkoord met schuldeisers wil bereiken, onder andere over schuldverlichting op de middellange termijn.

Houdbaar

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem "verwelkomt" het akkoord. ''Nu moeten we dit gaan afronden met een discussie over een geloofwaardige strategie die ervoor zorgt dat de Griekse schuld houdbaar is."

EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken) roept de Grieken op snel de overeengekomen maatregelen in te voeren.

''Ze zijn niet alleen de sleutel tot de modernisering van de Griekse economie, ze openen ook de deur naar een geloofwaardig begrotingstraject voor de komende jaren. Nu moeten alle partners overeenstemming bereiken over de kwestie van de Griekse schuld.”

De financiële markten reageerden ook positief op de overeenkomst. Het Griekse 10-jarige obligatierendement zakte met veertig basispunten naar 6,08 procent, het laagste niveau sinds 2014. De Atheense beursindex steeg met 2,8 procent.