De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is positief over de hervormingen van de Griekse regering. Het land boekt volgens hem "sterke vooruitgang, die op korte termijn kan leiden tot verdere financiële steun".

De minister doet de uitspraken zondag in verschillende kranten van Funke Mediengruppe.

Schäuble verwacht dat Griekenland in mei een nieuwe lening toegezegd krijgt. Dan komt de Eurogroep bijeen om over het hulpprogramma te praten.

Schäuble benadrukt dat de Europese geldschieters "hard hebben onderhandeld". "Daardoor heeft de Griekse regering toegezegd de pensioenen nog sterker aan te passen. Dat is niet makkelijk, dat weet ik", aldus de minister.

"Daarnaast wil de regering het belastingsysteem aanpassen, waardoor de belastingopbrengsten vanaf 2020 weer stijgen."

Duidelijkheid zou goed voor de Griekse economie zijn, zegt Schäuble. "Hoe langer het duurt, hoe meer onzekerheid de markten en de economie te verduren krijgen."

Steunprogramma

Begin april kwamen Griekenland, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) na anderhalf jaar onderhandelen tot een akkoord over voorzetting van het steunprogramma. Er werden afspraken gemaakt over onder meer een hervorming van de arbeidsmarkt, bezuinigingen op de pensioenen en belastingverhogingen.

De Griekse regering en haar geldschieters hebben afgesproken dat in 2019 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in de pensioenen wordt gesnoeid. En in 2020 moet 1 procent van het bbp meer aan loonbelastingen worden binnengehaald.

De afspraken maken de weg vrij voor het verstrekken van vers geld uit het Europese noodfonds ESM waarmee Athene over drie maanden 6 miljard euro schuld kan aflossen.