Griekenland, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben na anderhalf jaar onderhandelen een politiek akkoord bereikt over voortzetting van het steunprogramma voor Griekenland. 

De Griekse regering en haar geldschieters hebben verdere afspraken gemaakt over onder meer hervorming van de arbeidsmarkt, bezuinigingen op de pensioenen en belastingverhogingen, zo maakt Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag op Malta bekend.

''We hebben nu alle grote kwesties opgelost”, aldus Dijsselbloem na afloop van de Eurogroep. De Grieken treffen extra maatregelen van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) nadat het lopende steunpakket in 2018 eindigt.

Compromis

Athene verzette zich aanvankelijk tegen begrotingsafspraken over de periode na 2018. Na intensief overleg de afgelopen dagen hebben alle partijen nu ingestemd met een compromisvoorstel van Dijsselbloem.

De Griekse regering en haar geldschieters hebben afgesproken dat in 2019 1 procent van het bbp in de pensioenen wordt gesnoeid en in 2020 1 procent van het bbp meer aan loonbelastingen wordt binnengehaald.

De afspraken maken de weg vrij voor het verstrekken van vers geld uit het Europese noodfonds ESM waarmee Athene over drie maanden 6 miljard euro schuld kan aflossen.

Haast

Maar er is ook haast geboden omdat de Griekse economie, na een opleving vorig jaar, door onzekerheid over de uitkomst van de onderhandelingen dreigt te stagneren. "De tijd dringt. Niemand zit te wachten op een nieuwe Griekse crisis", aldus minister Euklides Tsakalotos.

De delegaties gaan nu terug naar Athene voor het afronden van de losse eindjes en het opstellen van een technisch akkoord. Daarna, waarschijnlijk in mei, kan de Eurogroep definitief groen licht geven.