Duitsland blijft tegenstander van schuldverlichting voor Griekenland en acht het "zeer waarschijnlijk" dat de eurolanden een overeenkomst met het IMF zullen sluiten waarbij geen sprake is van kwijtschelding.

Dat zegt de Duitse viceminister van Financiën, Jehns Spahn, zondag in een interview met de Duitse radiozender Deutschlandfunk.

In het interview onderstreepte Spahn het standpunt van Duitsland: "Er moet geen oplossing komen waarbij de crediteuren verlies maken op hun verstrekte lening." Duitsland is al langere tijd tegenstander van verlichting van de schuldenlast.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is vooralsnog voorstander van schuldverlichting. Eind januari waarschuwde het instituut dat de staatsschuld "explosief" zou toenemen als de schuldenlast niet "substantieel" verlaagd zou worden.

Onderhandelingen

Een positief oordeel van de beoordelingsteams van IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank over de Griekse hervormingen is een voorwaarde voor een nieuw leningdeel aan de Grieken.

De ministers van Financiën van de eurolanden en Griekenland bereikten maandag een akkoord over het hervatten van de onderhandelingen in het kader van het reddingsprogramma. Die zouden snel moeten worden afgerond.

De Grieken hebben pas in juli geld nodig, maar het is volgens de Eurogroep uit oogpunt van vertrouwen nu wel zaak de onderhandelingen met Athene snel te hervatten.