Griekenland gaat vaart zetten achter de geplande hervormingen die het land op de been moeten helpen.

Dat heeft minister Euklides Tsakalotos (Financiën) zijn EU-collega's vrijdag in Bratislava beloofd na kritiek op de geringe vooruitgang die Athene in de zomer heeft geboekt.

De ministers van Financiën van de eurozone bespreken vrijdag in de hoofdstad van Slowakije hoe ver Griekenland is met hervormen en privatiseren.

Eerder werd al duidelijk dat Athene slechts twee van de vijftien beloofde hervormingen heeft doorgevoerd. De achterstand kan de uitbetaling van 2,8 miljard euro noodsteun in september op het spel zetten. Griekenland heeft tot nu toe 7,5 miljard euro van de eerste tranche van 10,3 miljard euro ontvangen.

Privatiseringen

Vooral in de bank- en energiesector moet nog veel gebeuren. Daarnaast willen Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en zijn collega’s opheldering van Tsakalotos over het agentschap dat de verkoop van staatseigendommen, zoals havens en vliegvelden, in goede banen moet leiden.

Dat loopt nog steeds niet en er is ruzie over de samenstelling van de raad van toezicht. Privatiseringen moeten in totaal 50 miljard euro opleveren.

Dijsselbloem

''Laten we de kampeerspullen inpakken en aan het werk gaan”, zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdagochtend. Dijsselbloem wijst Griekenland ook op zijn begrotingsverplichtingen. ''Je kunt niet zomaar zeggen: ik ben er klaar mee."

Hij reageerde daarmee op een 'antibezuinigings'-top die premier Alexis Tsipras vrijdag in Athene heeft belegd met onder anderen de Franse president François Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi.

Video: Dijsselbloem wijst Griekenland op verplichtingen

Begrotingen

Ook de begrotingen worden vrijdag besproken. In oktober moeten de eurolanden hun ontwerpbegrotingen in Brussel indienen. De zuidelijke lidstaten verzetten zich steeds meer tegen de strikte EU-regels voor begrotings- en financieringstekorten.

Ze lijken te worden gesterkt door het besluit in juli door de EU-ministers van Financiën om Spanje en Portugal vooralsnog geen geldboete op te leggen voor het overtreden van die regels.

Spanje zit met een langdurig demissionaire regering. De boete voor het land werd geschrapt, op voorwaarde dat het land binnen twee jaar 'effectieve' maatregelen treft. Maar de regering in Madrid kan door de politieke situatie nu maar moeilijk adequate stappen zetten.

Investeringen

Naar verwachting stelt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker volgende week voor om bepaalde investeringen buiten het berekenen van begrotingstekorten te gaan houden. Tussen 1 en 15 oktober moeten de eurolanden hun ontwerp-begrotingen in Brussel indienen.

Dijsselbloem zei vrijdag desgevraagd zich niet geïsoleerd te voelen door de groeiende weerstand tegen de strikte begrotingsdiscipline.

Belastingontwijking

Vrijdagmiddag en zaterdag zijn alle 28 EU-ministers van Financiën in Bratislava bijeen. Ze zullen onder meer over de belastingregimes en belastingontwijking in de EU praten.

De Slowaakse minister Peter Kazimir biedt zijn EU-collega's vrijdagavond een receptie en galadiner aan. Slowakije heeft het zesmaandelijkse EU-voorzitterschap van Nederland overgenomen.