De Griekse regering zou in augustus weinig vooruitgang hebben geboekt met de beloofde hervormingen en bezuinigingen.

Dat heeft een belangrijke functionaris binnen de Europese Unie tegen het Griekse dagblad Ekathimerini gezegd.
 
Volgens de bron kan een tijdige invoering van de hervormingen, nog voor de tweede beoordeling van het derde noodpakket, zorgen voor een "positieve dynamiek". De schuldeisers bekijken dit najaar hoe ver de Griekse regering is gevorderd met de hervormingen.

Maandag kwamen Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken) en de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos en de minister van Economische Zaken Giorgos Stathakis nog bij elkaar.

De drie mannen zijn het erover eens dat de tweede beoordeling van het steunpakket zo snel mogelijk afgerond moet worden, zodat de discussie gevoerd kan worden over de schuld van Griekenland en de deelname van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan het steunprogramma. 

Het IMF draagt nu niet bij aan het Griekse programma en wil alleen instappen als er serieus werk wordt gemaakt van schuldverlichting voor Griekenland.

Schuldverlichting

Het IMF heeft meerdere keren opgeroepen de schulden van Griekenland te verlichten. Het fonds vindt de eis dat het Griekse begrotingsoverschot in 2018 maximaal 3,5 procent mag zijn niet reëel.

Het fonds pleit daarom voor een versoepeling, maar onder meer de Duitse regering wil liever aan de eerder gestelde voorwaarden vasthouden. De eurolanden kwamen eerder wel overeen dat zij op korte termijn en na het einde van het huidige steunprogramma in 2018 schuldverlichting voor Griekenland zullen toestaan.

In een zondag gepubliceerd interview zei de Griekse premier Alexis Tsipras op die schuldverlichting te rekenen. "Griekenland heeft zich aan zijn deel van de afspraak gehouden en we verwachten van onze partners hetzelfde", aldus Tsipras. "We vragen niet alleen specifieke maatregelen om de schuldenlast draaglijk te maken, we eisen dat."