Griekse economie laat kleine groei zien in tweede kwartaal

De Griekse economie heeft in het tweede kwartaal een kleine groei laten zien, na de krimp in de eerste drie maanden van dit jaar. 

Dat maakt het Griekse statistiekbureau maandag bekend, op basis van definitieve cijfers.

De groei bedroeg 0,2 procent op kwartaalbasis, na een neergang met 0,2 procent in het eerste kwartaal. Bij een voorlopige raming werd voor de afgelopen periode een vooruitgang van 0,3 procent gemeld.

Ten opzichte van een jaar geleden kromp de economie van Griekenland echter met 0,4 procent. Dat is wel minder sterk dan in het eerste kwartaal, toen een krimp werd opgetekend van 0,9 procent. Het land zit al zo'n acht jaar in een diepe crisis, waardoor de economie nu ruim een kwart kleiner is dan in 2008. Daarbij is nog altijd bijna een kwart van de Grieken werkloos.

Noodpakket

Griekenland werd vorig jaar door de andere eurolanden een nieuw pakket noodleningen toegezegd, onder de voorwaarde dat de economie verder wordt hervormd en de overheidsfinanciën verder op orde worden gebracht.

Als het land daaraan voldoet, dan zou het mogen rekenen op een bepaalde vorm van schuldverlichting door de eurolanden. Zij zouden bijvoorbeeld de looptijd van leningen verder kunnen rekken of de rente op leningen kunnen verlagen.

De Griekse premier Alexis Tsipras riep Europa zondag op daar nog dit jaar een knoop over door te hakken. ''Wij houden ons aan ons deel van de afspraken en we verwachten hetzelfde van onze partners. We eisen en verwachten specifieke maatregelen die onze schuld houdbaar maken, als onderdeel van de afspraken die we uitvoeren'', stelde hij.

De eurolanden moesten samen met de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds al tweemaal eerder met een noodlening Griekenland financieel overeind houden.

Lees meer over:
Tip de redactie