Eurolanden stemmen in met 7,5 miljard euro voor Griekenland

De Griekse regering kan begin volgende week 7,5 miljard euro tegemoet zien. De ministers van Financiën van de eurozone hebben daarvoor vrijdag in Luxemburg het licht op groen gezet.

Het bedrag uit het Europese noodfonds ESM is onderdeel van een derde steunprogramma van maximaal 86 miljard euro. Het ESM, een permanent financieringssysteem voor EU-lidstaten in problemen, is de grootste geldschieter van het land.

Volgens Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem voldoet Griekenland aan de voorwaarden voor een nieuwe tranche. Het land moet flink hervormen en bezuinigen. De Griekse minister Eucleidis Tsakalotos zei in Luxemburg dat 2015 ''een moeilijk jaar" is geweest, ''vooral voor de Griekse burgers".

EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken) hoopt dat het geld ''lucht'' zal brengen in de Griekse economie, die volgens hem in de tweede helft van dit jaar kan groeien met 3 procent.

De Europese ministers van Financiën en Economische Zaken zijn vrijdag bijeen voor de maandelijkse vergadering, de zogenoemde Ecofin. 

Aflossen

De ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) besloten in mei na lang beraad het geld vrij te maken voor Griekenland. Het land kan met het geld onder meer leningen aflossen. Zonder steun van zijn geldschieters zou Griekenland mogelijk in de financiële problemen zijn gekomen.

Als Griekenland aan een aantal voorwaarden heeft voldaan, zal later nog een extra uitbetaling van 2,8 miljard euro volgen. Inmiddels hebben de Europese steunfondsen ESM en EFSF al bijna 171 miljard euro aan noodsteun aan Griekenland uitgekeerd.

Topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) sprak nog eens haar twijfels uit over deelname aan het steunpakket ter waarde van maximaal 86 miljard euro. 

Volgens haar moet er eerst een oplossing komen voor de Griekse schulden, om deze ook voor de toekomst houdbaar te laten zijn. Lagarde verwacht hierover nog de nodige discussies.

Belastingontwijking

De ministers overlegden ook over een voorstel voor de aanpak van belastingontwijking.

De onderhandelingen werden echter gestaakt, omdat de  Belgische minister Johan van Overtveldt niet kon instemmen met het deel van het wetsvoorstel dat renteaftrek door bedrijven beperkt.

Depositogarantiestelsel

De EU-landen stellen verdere onderhandelingen over een gemeenschappelijk Europees depositogarantiestelsel uit. Eerst willen de ministers vooruitgang boeken bij de invoering van maatregelen die de risico’s voor de banken verminderen.

Nu hebben de lidstaten elk hun nationale garantiestelsel dat in werking treedt als een bank failliet gaat. De tegoeden van bankklanten zijn tot 100.000 euro beschermd.

In 2024, als de bankenunie wordt voltooid, komt er een Europese 'pot' die in de jaren ervoor door de banken van de negentien deelnemende landen geleidelijk tot 55 miljard euro wordt volgestort. Op technisch niveau wordt wel verder gewerkt aan maatregelen om de bankensector in de EU sterk en gezond te maken en houden.

De EU-ministers werden het vrijdagochtend wel eens over regels die bedrijven gemakkelijker toegang tot korte termijn leningen op de geldmarkt geven. Ook worden de eisen versoepeld voor prospectussen, de documenten die nodig zijn bij onder meer het uitschrijven van leningen.

Lees meer over:
Tip de redactie