De eurolanden zullen water bij de wijn moeten doen als het gaat om schuldverlichting voor Griekenland, vindt Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. 

Alleen zo kan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook aan boord komen van het derde leningenprogramma voor Griekenland.

Dinsdag zijn de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) weer in Brussel bijeen voor overleg, met als voornaamste agendapunt de Griekse schuldenberg.

''Het is voor Nederland en veel eurolanden belangrijk dat het IMF aan boord is. Maar dat betekent wel dat we het IMF tegemoet moeten komen. Hoe dat er precies uit gaat zien en wanneer maatregelen van kracht gaan bespreken we vandaag'', zei Dijsselbloem voorafgaand aan het overleg.

In de zomer kwamen Griekenland en de eurolanden een steunprogramma van maximaal 86 miljard euro overeen. In ruil voor geld moet Athene bezuinigingen en hervormingen doorvoeren.

Maatregelen

Zondag nog loodste de Griekse regering bezuinigingsmaatregelen door het parlement. Deze stap kan de aanleiding zijn een volgend deel van de lening vrij te maken voor de Grieken, zei Dijsselbloem. Hoe groot het bedrag zal zijn is nog onderwerp van discussie.

Dat er een vorm van schuldverlichting komt, is duidelijk. Volgens Dijsselbloem blijkt uit alle berekeningen van de Europese Commissie, van het IMF en van het noodfonds ESM ''dat er problemen gaan ontstaan" met de Griekse schuld. "We zullen op enig moment klaar moeten staan de Grieken te helpen, op voorwaarde dat ze zich aan de afspraken houden."

Concrete maatregelen

Denkbaar is dat de ministers het eens worden over concrete maatregelen voor de directe en nabije toekomst tot het einde van het lopende programma, maar dat ze zich niet willen laten vastleggen op maatregelen op langere termijn.

Dat is omdat het lastig in te schatten is hoe het over tientallen jaren met de economieën van Griekenland en de eurozone gaat. Ook is moeilijk te voorspellen hoe Griekenland er voorstaat na het programma dat in 2018 afloopt.

Daar hintte de Duitse minister Wolfgang Schäuble dinsdag ook op. ''Ik ben nu minister van Financiën. Diegene die dat in 2018 is, zal dan besluiten. Zo werkt democratie."