Het parlement in Athene heeft de nieuwe bezuinigingsmaatregelen goedgekeurd, waarover zondagavond werd gestemd. 

Alle 153 afgevaardigden van de coalitie stemden voor de besparingsmaatregelen, die onder meer een verhoging van de btw en een verlaging van de pensioenen inhouden.

Griekenland moet de maatregelen treffen om in aanmerking te komen voor nieuwe noodleningen van zijn schuldeisers.  

De landen van de eurozone komen maandag in Brussel bijeen om te spreken over de Griekse schulden en een reeks nieuwe maatregelen die de Grieken zouden moeten doorvoeren om in 2018 bepaalde economische doelstellingen te halen.

Rumoerig

In het parlement was het tijdens het debat rumoerig. Fractieleden van het extreemrechtse Gouden Dageraad slingerden ministers beledigingen naar het hoofd, die de bewindslieden zelf weer met schimpscheuten pareerden. Daarop werd het debat voor bijna een uur geschorst.

Vooral premier Alexis Tsipras moest het ontgelden. Hij voerde jarenlang fel campagne tegen de door schuldeisers afgedwongen bezuinigingen, maar heeft volgens criticasters als minister-president zijn ziel aan diezelfde geldschieters verkocht.

Video: Rellen in Athene na instemming nieuwe bezuinigingen

Rellen in Athene na instemming nieuwe bezuinigingen
Rellen in Athene na instemming nieuwe bezuinigingen

Rellen

Buiten het parlementsgebouw ontaardde een demonstratie van duizenden Grieken tegen de bezuinigingen in rellen. Honderden relschoppers gingen op de vuist met de politie.

De politie, die werd bekogeld met brandbommen, zette traangas in. Duizenden vreedzame betogers sloegen daarop op de vlucht.