De Griekse overheid zal zijn geldschieters deze week vragen om het rentetarief over uitstaande leningen te bevriezen. Ook wil Athene een plafond voor de aflossing van schulden en rentebetalingen voorstellen. 

Griekenland wil af van de fluctuerende rente over EU-noodleningen, schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen rondom de Griekse overheid. Dit moet de schuldenberg van het land beter beheersbaar maken.

En de kosten voor de aflossing van schulden en rentebetalingen zouden jaarlijks niet meer moeten bedragen dan 15 procent van het Griekse bruto binnenlands product (bbp).

Daarbij zou maximaal 8 procent gaan naar het aflossen van leningen en staatsobligaties. En maximaal 7 procent zou worden gereserveerd voor de aflossing van kortlopend schuldpapier.

Beeld

Zo denkt het land een buffer aan te kunnen leggen voor het geval de rentes weer gaan stijgen. "Op deze manier zullen ze hun jaarlijkse aflossingskosten vastzetten en de investeerders een duidelijk beeld geven van hoeveel Griekenland elk jaar moet betalen", zegt een bron tegen Reuters.

"Het zal dienen als een garantie dat Griekenland in staat zal zijn om zijn schulden af te lossen zonder verstoringen."

Schuldverlichting

De schuldenberg van Griekenland groeit dit jaar naar verwachting tot 337,6 miljard euro. De Griekse overheid pleit al langer voor schuldverlichting.

Het IMF vindt ook dat de EU schuldverlichting voor Griekenland moet toezeggen, omdat de schuld onhoudbaar dreigt te worden. Maar onder anderen de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble voelt daar niets voor.

Sinds 2010 heeft Griekenland drie noodpakketten toegezegd gekregen. Afgelopen zomer werd een akkoord bereikt over een derde noodpakket ter waarde van 86 miljard euro. Vanaf 2021 zal Griekenland beginnen met het terugbetalen van leningen uit het eerste noodpakket.