De Griekse overheid zegt volledig aan de eisen van het eerder toegezegde noodpakket te voldoen en vindt dat de geldschieters zich ook aan de afspraken moeten houden.

Afgelopen zomer werd afgesproken dat Griekenland in ruil voor hervormingen en bezuinigingen in aanmerking komt voor een noodpakket ter waarde van 86 miljard euro.

Griekenland volgt de gemaakte afspraken naar eigen zeggen op de letter en verwacht dat de Europese Commissie, De Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat ook doen, zei woordvoerster Olga Gerovasili van de Griekse overheid dinsdag.

Ze deed haar uitspraken nadat onderhandelingen over de noodsteun weer zijn gepauzeerd. Het land en zijn geldschieters zijn het vooralsnog niet eens over begrotingsdoelstellingen en hervormingen.

"De onderhandelingen met de geldschieters hadden al lang geleden afgerond moeten zijn, aangezien de Griekse overheid uitgebreide voorstellen heeft gedaan die overeenkomen met de doelstellingen", zei de woordvoerster. 

IMF

Gerovasili vindt dat het standpunt van het IMF het lastig maakt om op tijd overeenstemming te bereiken. Ze vindt dat het standpunt van het IMF het lastig maakt om op tijd overeenstemming te bereiken. 

Vorige week zei IMF-directeur Christine Lagarde niet op korte termijn een akkoord te bereiken over een plan dat nieuwe steun aan Griekenland mogelijk kan maken. Ze vindt dat de beloftes van de Griekse overheid nog te ver af staan van de wensen van het IMF. 

De IMF-directeur benadrukt alleen te kunnen instemmen met een geloofwaardig programma dat leidt tot robuuste groei. Ook zou het akkoord moeten bijdragen aan het geleidelijke herstel van de houdbaarheid van de Griekse schuld.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem stelde begin vorige maand dat Griekenland achterloopt met een aantal hervormingen en bezuinigingen.