Griekenland heeft de afgelopen maand weinig vooruitgang geboekt wat betreft de hervormingen en bezuinigingen.

Dat zegt Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem donderdag in de Tweede Kamer.

Veel eisen waar de Grieken aan moesten voldoen om in aanmerking te komen voor het derde noodpakket ter waarde van 86 miljard euro, moesten direct worden uitgewerkt en ingevoerd.

Dat is voor een deel ook gebeurd, maar er zijn ook zaken die vertraging hebben opgelopen. "De instituties (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, red.) zijn ermee bezig. Er is de afgelopen maand niet veel vooruitgang geboekt", zegt Dijsselbloem.

De bewindsman verwacht dat de instituties, voorheen de trojka, snel weer terugkeren naar Athene om verder te onderhandelen over de hervormingen en bezuinigingen. Daarbij is het vooral de vraag of er verder gesleuteld moet worden aan het pensioenstelsel. 

Dijsselbloem: "Er is al veel bezuinigd op de Griekse pensioenen. Het is de vraag hoe ver je dat kunt doorvoeren." Ook de privatiseringen en de enorme schuldenberg van het land zijn onderwerpen waar veel over wordt gesproken.

Vluchtelingen

Griekenland kampt ook met een groot vluchtelingenprobleem. Veel asielzoekers willen vanuit Turkije via Griekenland doorreizen naar Noordwest-Europa, maar worden bij de grens met Macedonië tegengehouden omdat het land geen vluchtelingen wil doorlaten.

De Griekse autoriteiten verwachten dat de stroom de komende dagen aangroeit tot ongeveer honderdduizend mensen en hebben onder andere Nederland om hulp gevraagd.

Dit probleem speelt volgens Dijsselbloem geen grote rol in de voortgang van de onderhandelingen. "Het probleem is er natuurlijk wel, maar het is geen fiche in het onderhandelingsspel. De druk wordt wel groter." 

Europa heeft aangekondigd om vanuit de EU-begroting met middelen te komen voor acute asielproblemen. Athene heeft inmiddels om 470 miljoen euro gevraagd.