De Europese schuldeisers van Griekenland werken aan een plan om in fases de schuld van Griekenland te verlichten, op voorwaarde dat het land verder hervormt tegen 2022.

Dit schrijft het Griekse weekblad Agora dit weekend, zo meldt Reuters.

Schulden kunnen op meerdere manieren verlicht worden, zoals het afschrijven van schuld. In dit geval zou het gaan om lagere rentes voor de leningen en het verlengen van de looptijd van de lening.

Op termijn zouden de aflossingen en rentebetalingen gekoppeld worden aan de economische groei, als de Griekse overheid tenminste nieuwe hervormingen implementeert.

Voor Griekenland zou schuldverlichting betekenen dat het land minder kwijt is aan rente en meer tijd heeft om obligaties af te betalen.

Beoordeling 

Vooralsnog gaan de officiële gesprekken met Griekenland over de eerste beoordeling van hervormingen die het land moest doorvoeren. De hervormingen waren een voorwaarde om aanspraak te maken op het derde steunpakket. De gesprekken verlopen moeizaam.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, vertelde donderdag dat er zorgen waren over de kwaliteit van de Griekse hervormingen. Zo zouden de pensioenen verder verlaagd moeten worden, maar de Griekse premier Alexis Tsipras wil dit eigenlijk voorkomen.