De impasse die vorige week ontstond tussen de Griekse overheid en zijn schuldeisers resulteerde maandag in een forse daling van de toonaangevende beursindex in Athene. 

Vooral bankaandelen werden gedumpt, uit vrees voor verdere negatieve gevolgen van het uitblijven van een akkoord over hervormingen.

De graadmeter van de aandelenbeurs in de Griekse hoofdstad, de ASE-index, daalde rond 14.20 uur Nederlandse tijd 7 procent.

De index zelf heeft dit jaar al meer dan 26 procent aan waarde verloren, waarmee het de slechtst presterende index is onder 93 markten die persbureau Bloomberg bestudeerde.

Banken

De aandelen van Eurobank Egasias, Piraeus Bank en National Bank of Greece kelderden meer dan 22 procent.

Het gesteggel over de te volgen economische koers, na jarenlange malaise, raakt de bankensector extra hard, omdat geldschieters kampen met meer dan 100 miljard euro aan slechte leningen. Dat komt neer op de helft van het totaal dat de sector aan kredieten in de boeken heeft staan.

De trojka wil dat Athene de broekriem nog verder aanhaalt door onder meer te snijden in pensioenen. De onderhandelingen werden eind vorige week afgebroken zonder uitzicht op resultaat. Een datum voor een vervolg is nog niet geprikt.