Syriza is na de verkiezingen van zondag opnieuw de grootste partij van Griekenland. Leider Alexis Tsipras eiste zondag de overwinning op bij de verkiezingen. 

Syriza kreeg de steun van 35,47 procent van de kiezers, na het tellen van ruim 99 procent van de stemmen. De conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND) volgt met 28,09 procent. Hun leider, Evangelos Meimarakis, erkende zondagavond de verkiezingen te hebben verloren. 

Tsipras bedankte het Griekse volk via Twitter voor de "geweldige overwinning". Volgens hem geeft deze uitkomst een duidelijk mandaat om de krachten aan de kant te schuiven "die ons tegenhielden".  

Met deze uitslag ligt het voor de hand dat Syriza een regering gaat vormen met de Onafhankelijke Grieken, net zoals de partijen al deden na de vorige verkiezingswinst van Syriza. 

De voorman van de Onafhankelijke Grieken heeft zondag gezegd dat zijn partij inderdaad weer samen met Syriza een coalitie wil vormen. "Vanaf morgen zullen we een regering vormen, met Tspiras als minister-president", zo zei Panos Kammenos. Beide partijen staan achter het noodpakket met de geldschieters.

Rechtvaardig

Tsipras sprak zondagavond tot een juichende menigte op een centraal plein in Athene. "In het Europa van vandaag staan Griekenland en het Griekse volk synoniem voor weerstand en waardigheid, en deze strijd zal samen worden voortgezet voor nog eens vier jaar", zei Tsipras.

"We hebben moeilijke tijden in het vooruitzicht, maar we staan ook op vaste grond", voegde hij eraan toe.

Evangelos Meimarakis, de leider van ND, erkende vroeg op de avond al de Griekse verkiezingen te hebben verloren. "Ik feliciteer Tsipras en dring er bij hem op aan de regering te vormen die nodig is", aldus Meimarakis. 

Afstraffen

Met deze uitslagh hebben de Griekse kiezers Tsipras niet afgestraft voor het akkoord gaan met het derde noodpakket van 86 miljard euro voor de komende drie jaar. In ruil voor de steun moest Tsipras instemmen met strenge bezuinigingen en hervormingen. 

In januari won de Syriza-leider de verkiezingen met de belofte juist niet in te stemmen met de opgelegde eisen van de geldschieters. Die belofte brak hij toen hij afgelopen zomer zijn handtekening zette onder het steunpakket.

Video: Tsipras krijgt opnieuw vertrouwen van kiezer

Bonus

Nadat de helft van de stemmen zijn geteld, krijgt Syriza 145 zetels in het parlement, ND 75. De ultrarechtse Gouden Dageraad lijkt met 7 procent van de stemmen en negentien zetels de derde partij te worden.

De grootste partij krijgt een 'bonus' van vijftig zetels in het Griekse parlement dat in totaal driehonderd zetels telt. 

Splitsing

Tsipras zag zich in augustus genoodzaakt nieuwe verkiezingen uit te schrijven nadat ongeveer een derde van zijn eigen parlementariërs tegen het noodpakket stemde. Met deze nieuwe verkiezingen wil Tsipras verder met andere parlementsleden die zijn lijn wel volgen.

Tsipras staat binnen zijn partij onder druk omdat hij in januari de verkiezingen won met de belofte de bezuinigingen en hervormingen die de geldschieters eisen in ruil voor hulp te zullen stoppen. Een aantal Syriza-parlementariërs splitste zich af, maar zij spelen met hun nieuwe partij geen rol van betekenis in de verkiezingen.