De Griekse minister van Binnenlandse Zaken, Nikos Voutsis, heeft donderdag gesuggereerd dat er vervroegde verkiezingen in de herfst komen. 

''Afhankelijk van hoe de zaken er voor staan, is het goed mogelijk dat er in september of oktober vervroegde verkiezingen worden gehouden'', opperde Voutsis in een gesprek met radiostation Sto Kokkino.

Bij die stembusgang moeten de maatregelen om de schuldencrisis te bezweren het belangrijkste thema worden, aldus Voutsis. In januari kwam de Coalitie van Radicaal Links (Syriza) met vervroegde verkiezingen aan de macht. De partij beloofde op te houden met bezuinigingen en de pijnlijke hervormingen die schuldeisers eisten, terug te draaien.

Maandag wijzigde de links-radicale premier Alexis Tsipras deze koers en stemde na maandenlang verzet in met harde eisen van de Europese geldschieters. Het parlement ging hier donderdag in meerderheid mee akkoord.

Maar de premier blijkt steeds meer aangewezen te zijn op de centrumrechtse oppositie in de volksvertegenwoordiging. Syriza dreigt in twee kampen uit elkaar te vallen, de felle tegenstanders van het bezuinigingsbeleid en dus van Tsipras' nieuwe koers en de Syriza-aanhang die hem mopperend steunt.

Keus

Tsipras stelt dat hij geen keus heeft. Hij moet de eisen inwilligen in ruil voor nieuw noodkrediet en om straks te kunnen onderhandelen over kwijtschelding van schulden. Mogelijk overweegt Tsipras naar het politieke midden op te schuiven en de nieuwe leider van het politieke centrum te worden met een 'eigen' meerderheid in het parlement.