Het leven in Griekenland was vorige maand opnieuw aanzienlijk goedkoper dan een jaar eerder. 

Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat donderdag heeft gepubliceerd.

De inflatie, de maatstaf voor de prijsontwikkeling in een land, kwam in Griekenland in juni uit op min 1,1 procent. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 1,1 procent goedkoper waren dan een jaar eerder.

Griekenland kampt al sinds begin 2013 met deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen. Enerzijds zijn die prijsdalingen goed voor de koopkracht van de Grieken. Aan de andere kant kan deflatie een rem zetten op de economische groei, doordat consumenten uitgaven uitstellen en het moeilijker wordt om schulden af te lossen.

Eurozone

In de hele eurozone daalde de inflatie vorige maand van 0,3 naar 0,2 procent. De laagste inflatie werd daarbij gemeten in Cyprus, waar het prijspeil met gemiddeld 2,1 procent zakte. In Slovenië werd een afname van 0,9 procent gemeten. In Spanje stabiliseerden de prijzen, na maanden van dalingen.

De hoogste inflatie binnen de eurozone werd met 1,1 procent gemeten in Malta, dat op de voet werd gevolgd door Oostenrijk. In Nederland bedroeg de geldontwaarding volgens de Europese meetmethode 0,5 procent.