Een akkoord over het overbruggingskrediet waarmee Griekenland zijn acute financiële problemen kan oplossen laat nog even op zich wachten. 

Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag, voorafgaand aan overleg met zijn collega's uit de andere EU-lidstaten in Brussel.

Aan alle opties die op tafel liggen voor het overbruggingskrediet zitten nog haken en ogen, aldus Dijsselbloem. Maandag bleek uit berekeningen van de eurolanden dat Griekenland voor 20 juli al 7 miljard euro nodig heeft.

Daarmee moet onder meer een afbetaling van 3,5 miljard euro bij de Europese Centrale Bank (ECB) worden voldaan. Daarnaast moet de Griekse betalingsachterstand bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ermee worden weggewerkt.

De noodzaak van het overbruggingskrediet is duidelijk, aangezien een wanbetaling bij de ECB alsnog tot de ondergang van de Griekse financiële sector kan leiden. De manier waarop de benodigde middelen moeten worden verstrekt is echter nog onduidelijk.

Noodpot

De Britse minister van Financiën George Osborne liet dinsdag al weten niets te zien in het plan om het overbruggingskrediet te financieren uit de noodpot van de Europese Commissie (het EFSM). Volgens de Britse regering is beloofd dat die pot, waaraan de Britten ook bijdragen, nooit wordt gebruikt om eurolanden met financiële problemen bij te staan.

Volgens de Finse minister Alexander Stubb liggen er zes varianten op tafel. Zijn Oostenrijkse collega Hans Jörg Schelling zei dat er een combinatie van meerdere opties nodig is om aan het benodigde bedrag te komen.