De Griekse regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en het vertrouwen van de andere eurolanden zien te herwinnen. 

Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag na afloop van het marathonoverleg over de Griekse crisis.

Merkel rekent erop dat de maatregelen die van Griekenland worden geëist met een grote meerderheid door het Griekse parlement worden aangenomen. Volgens haar zijn de eurolanden de Grieken tegemoetgekomen door 12,5 miljard euro uit het op te richten privatiseringsfonds beschikbaar te stellen voor directe investeringen in de Griekse economie.

De bondskanselier gaf verder nogmaals aan dat de eurolanden bereid zijn om de schuldenlast van Griekenland te verlichten, als dat noodzakelijk blijkt te zijn. Daarbij kan er echter geen sprake zijn van kwijtschelding van schulden, herhaalde ze het Duitse standpunt in de schuldendiscussie. Wel kan er worden gekeken naar langere looptijden van de leningen.

Door het akkoord is er geen 'Plan B' meer nodig voor Griekenland, aldus Merkel. Daarmee werd de afgelopen weken gedoeld op de mogelijke uittocht van de Grieken uit de eurozone.

IMF-topvrouw Christine Lagarde zei na afloop van het urenlange overleg dat er goede stappen zijn gezet, die het vertrouwen in Griekenland kunnen herstellen. Ze gaf daarbij ook aan dat het werk nog niet is gedaan.

Tijdlijn Griekenland

© NU.nl/Jerry Vermanen