Het is noodzakelijk de Grieken ervan te overtuigen maatregelen te nemen, zodat Griekenland weer op eigen benen kan staan. 

Dat stelde premier Mark Rutte zondag in Brussel. Hij is daar voor de derde ingelaste top van eurolanden over de Griekse crisis in korte tijd.

Hervormingen en besparingen zijn "de enige weg naar hulp'', aldus Rutte.

Op tafel ligt deze keer het nieuwe steunverzoek van de Griekse regering. "Voor Nederland geldt dat de enige weg naar hulp openstaat, als de Grieken bereid zijn alle noodzakelijke maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de economie weer op eigen benen kan staan", zei Rutte.

Rutte wilde geen commentaar geven op de inhoud van het Griekse verzoek en de door Athene voorgestelde hervormings- en bezuinigingsmaatregelen. ,,Wij zijn bereid te kijken naar de steunaanvraag, maar dat kan alleen als de Grieken in alle opzichten er blijk van geven alle noodzakelijk maatregelen te gaan nemen om Griekenland weer op eigen benen te laten staan.'' Rutte wil ook de grootst mogelijke zekerheid dat Griekenland de maatregelen gaat doorvoeren.

Onderhandelingen over een nieuw pakket zullen naar verwachting weken duren, maar ondertussen zijn de Griekse banken gesloten en verslechtert de financiële en economische situatie in het land. Rutte noemde het echter ,,vijf stappen te ver'' om te praten over een overbruggingskrediet voor de Grieken.