ABN Amro acht de kans op een Grexit 60 procent na de Griekse 'nee' van zondag. 

Dat meldt de bank maandag in een reactie op het Griekse referendum.

Volgens de bank is het onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een akkoord wordt gesloten tussen Griekenland en de andere eurolanden. De kans op een Grexit is daardoor aanmerkelijk gegroeid.

Hoewel het vertrek van de Grieken uit de muntunie de Europese economie onder druk zal zetten, verwacht ABN dat de gevolgen te overzien zijn voor de andere eurolanden. In vergelijking met 2011 is de rest van de eurozone minder kwetsbaar geworden voor de problemen van de Grieken.

Plafond noodsteun

De Griekse economie zal bij een vertrek enkel verder in het slop raken, verwacht de bank. Door de nee-stem is de kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) het plafond verhoogt voor de noodsteun die aan Griekse banken wordt verleend eveneens kleiner geworden. De banken zouden daardoor dieper in de problemen raken en langer gesloten moeten blijven.

Tegelijkertijd raakt ook het geld van de Griekse overheid op. Hierdoor kunnen onder andere pensioenen mogelijk niet meer worden betaald.

De financiële markten zullen de gevolgen volgens ABN merken, maar minder dan bijvoorbeeld bij het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, in 2008. Bovendien ziet de bank geen andere eurolanden die Griekenland zullen volgen.