Griekenland is onderdeel van Europa en nu het Griekse volk heeft gesproken mag de solidariteit van de andere lidstaten niet wegvallen. 

Dat zei de Italiaanse president Sergio Mattarella maandag in een reactie op het Griekse 'nee' bij het referendum op zondag. Volgens Mattarella moet de beslissing van het Griekse volk worden gerespecteerd en resteren voor de EU-lidstaten nu ''onbekende scenario's".

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni riep op tot een nieuwe overeenkomst met Griekenland. ''Het politieke doel moet zijn om een oplossing te vinden", zo zei hij.

Premier Matteo Renzi overlegt maandag met minister van Financiën Pier Carlo Padoan over verdere stappen van de Italiaanse regering. Italië kampt zelf ook met zware schulden en wist pas onlangs de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog achter zich te laten.

Compromis

Dit weekeinde zei de Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron al dat ook bij een Grieks 'nee' een compromis met Griekenland mogelijk blijft.

"Er moet solidariteit moet zijn, ongeacht de uitkomst", zo liet hij optekenen. Zijn collega Michel Sapin van Financiën voegde daar maandag aan toe dat het nu de beurt is aan de Griekse premier Alexis Tsipras om met voorstellen te komen. Hij benadrukte dat praten over het kwijtschelden van schulden daarbij "geen taboe" is.

In China verwacht men dat Griekenland deel blijft uitmaken van de eurozone en dat de muntunie zijn huidige problemen zal overwinnen, aldus een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.