De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei vorige week te zullen aftreden als de Griekse bevolking in het referendum voor de voorwaarden zou stemmen die aan de noodsteun voor Griekenland worden gesteld.

Nu de uitkomst van de volkspeiling 'nee' is, stapt hij toch op. Een verrassende stap van een man die in geen enkel standaard politiek profiel past.

De 53-jarige Varoufakis is een gerespecteerd econoom en naar eigen zeggen een vrijzinnig Marxist. ''Dat is niet iets waar ik tegenwoordig vrijwillig over praat, want alleen het noemen van het M-woord jaagt het publiek al weg'', zei hij eens.

De charismatische Griek kreeg meer kiezers achter zich dan wie dan ook bij de verkiezingen in januari en is in eigen land een held. Vrouwen die hem bewonderen heten daar Varoufitses en zelfs de Duitse krant Die Welt beschreef hem als een seks-icoon.

Het kaalgeschoren hoofd, het overhemd altijd uit de broek en nooit voorzien van een stropdas - Varoufakis maakte ook in zijn presentatie duidelijk dat hij zich niet wil conformeren aan de bestaande mores.

Sinds hij in 2010 politiek actief werd, pleit hij al tegen het financiële reddingsplan voor Griekenland. ''We kunnen tegen pijn. Het probleem is dat de trojka een 'therapie' voorschrijft die voor zover ik weet niet alleen pijnlijk is, maar erger dan de 'ziekte' '', schreef hij in een blog.

Workaholic en ideoloog

Zijn directe omgeving omschrijft hem als een workaholic en ideoloog, die niet zou bezwijken onder druk van de geldschieters.

''We gaan de basis vernietigen die in tientallen jaren is gebouwd, een netwerk dat kwaadaardig de energie en de economische macht uit iedereen in de maatschappij zuigt'', zei hij aan het begin van het jaar in een interview. Die harde lijn maakte hij in de onderhandelingen waar, tot wanhoop van de gesprekspartners in de eurogroep.

Varoufakis kampte sinds zijn benoeming met zijn imago. Een filmpje waarin hij zijn middelvinger naar Duitsland opstak tijdens een toespraak, bleek nep te zijn. Foto's van zijn luxe woning aan de voet van de Acropolis schoten het publiek in het verkeerde keelgat.

Varoufakis kan de politiek gemakkelijk verlaten omdat hij jarenlang economie heeft gedoceerd aan universiteiten in Engeland, Australië, Griekenland en de Verenigde Staten. Die academische wereld zal hem ook na zijn moeizame maanden als minister met open armen ontvangen.