De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft een dag na het referendum in Griekenland onverwacht zijn aftreden aangekondigd. 

Dat meldt de minister zelf maandag op Twitter.

Varoufakis reageert daarmee naar eigen zeggen op de wens van sommige andere eurolanden, die hem niet langer aan de vergadertafel in Brussel zouden willen zien. Dat stelt hij op zijn eigen blog waarop de volledige verklaring te lezen is.

Volgens Varoufakis oordeelde premier Alexis Tsipras dat zijn vertrek daarom beter kan zijn voor de onderhandelingen, waarna hij besloot het ministerie van Financiën maandag te verlaten.

Voormalig premier en leider van de oppositiepartij Nieuwe Democratie Antonis Samaras heeft zondag ook naar aanleiding van de uitslag van het referendum zijn functie neergelegd

''Onze partij heeft een nieuwe start nodig'', liet Samaras op nationale televisie weten. ''Daarom heb ik besloten om vandaag mijn leiderschap neer te leggen.''

61 procent van de Grieken stemde zondag 'nee' bij het referendum in Griekenland en dus tegen de voorstellen van de Europese geldschieters.

Video: Varoufakis vertrekt na 'nee'

Overleg

Komende dinsdag overleggen de leiders van de negentien eurolanden in Brussel over de uitkomst van het Griekse referendum.

De Eurogroep komt eerder die dag bijeen om de speciale Europese top voor te bereiden. Het is de tweede speciale top over Griekenland in korte tijd.

Tsakalotos

Persbureau Reuters meldt op basis van een bron in de regering dat Euclid Tsakalotos de nieuwe minister van Financiën wordt.

De huidige onderminister van Buitenlandse Zaken kreeg eind april de leiding over het Griekse team dat onderhandelde met de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Die promotie volgde op de stevige kritiek die Varoufakis kreeg na een mislukte bijeenkomst van de eurogroep in Riga.

Tijdlijn Griekenland

© NU.nl/Jerry Vermanen