Het is nagenoeg ondenkbaar een nieuw steunprogramma voor Griekenland te bespreken als dat land zo duidelijk tegen verdere hervormingen heeft gestemd. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel zondag.

''Met de afwijzing van de spelregels die gelden in de eurozone is praten over een miljardenprogramma vrijwel onvoorstelbaar'', aldus Gabriel, de frontman van de SPD die een coalitie vormt met het CDU van Angela Merkel. ''Tsipras en zijn regering hebben het Griekse volk een pad van bittere eenzaamheid en hopeloosheid op geleid''.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei dat de uitkomst van het referendum geaccepteerd moet worden maar blijft wel van mening dat het aan de Grieken is om stappen te zetten. ''Athene moet bepalen welke conclusies ze aan deze uitslag willen verbinden''.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis stelde juist dat de tegenstem van de Griekse bevolking ''een groot ja is voor een democratisch Europa''. Hij herhaalde op korte termijn een akkoord met de geldschieters te verwachten.

Varoufakis zei ook dat de Griekse regering een tegenvoorstel heeft ingediend. Athene wil dat de leningen die zijn verstrekt onder het inmiddels afgelopen steunprogramma worden geherstructureerd voordat er nieuwe leningen worden opgetuigd.

Dossier Griekenland