In de Griekse hoofdstad Athene zijn vrijdagavond zo'n 45.000 mensen de straat opgegaan om te demonstreren voor en tegen nieuwe steun uit Europa, waarover de Griekse bevolking aanstaande zondag stemt in een referendum.

Volgens de Griekse politie zijn er zo'n 25.000 nee-stemmers op straat, tegenover 20.000 Grieken uit het 'ja-kamp', zo meldt AFP.  

De Grieken mogen zich zondag uitspreken over een pakket een steunmaatregelen van internationale geldschieters. In ruil voor de miljardensteun moet de Griekse regering harde bezuinigingen doorvoeren. 

De twee protestkampen bevinden zich op nog geen 800 meter van elkaar. Tot nu toe verlopen de demonstraties grotendeels vreedzaam.

Rellen

Aan het begin van de avond raakte de Griekse politie in het centrum van de hoofdstad slaags met groepen nee-stemmers. Er werden onder meer flitsgranaten afgevuurd die actievoerders moesten afschrikken en verblinden.

De actievoerders die met de politie in de problemen kwamen droegen over het algemeen zwarte kleding en helmen. De rust keerde snel terug.

De Griekse premier Alex Tsipras sprak in het centrum van de Griekse hoofdstad de menigte toe met de woorden: "Wij Grieken zijn vastbesloten onze toekomst in eigen hand te nemen. Wat er zondag ook gebeurt, dit is een viering van de democratie."

Tsipras riep zijn landgenoten ander maal op om 'nee' te stemmen bij het referendum van zondag. ''Laten we een trots 'nee' zeggen tegen ultimatums en tegen degenen die ons chanteren", aldus de premier. Hij kreeg bijval van de menigte, die ''Ochi, ochi, ochi" (Nee, nee, nee) scandeerde.

'Ja'-stemmers

Terwijl de linkse regering van Tsipras aanstuurt op een nee-stem, roepen de grootste kranten in Griekenland de bevolking op 'ja' te stemmen.

Ze vrezen totale chaos als er zondag een 'nee' uit rolt: ''Sluiting van banken en pinautomaten, voedsel, medicijnen en gas op rantsoen, en uiteindelijk de drachme en een nationale tragedie", voorspelt het blad Proto Thema.

Ja-stemmers droegen vrijdagavond spandoeken met daarop uitspraken van Europese leiders. Zij waarschuwen dat Griekenland uit de eurozone kan worden gezet als het niet instemt met het pakket aan noodmaatregelen. 

Uit recente peilingen blijkt dat het ja- en nee-kamp ongeveer gelijk opgaan. 

Sympathie

In diverse Europese hoofdsteden zoals Berlijn, Rome en Warschau vinden kleine demonstraties plaats uit sympathie met de Griekse nee-stemmers. 

Ook in Brussel, het centrum van de Europese Unie, gingen tussen de drieduizend en vijfduizend mensen de straat op om de Grieken op te roepen 'nee' te stemmen tijdens het referendum . Een vertegenwoordiger van regeringspartij Syriza kreeg een grote kaart aangeboden met 1.500 handtekeningen.

De betoging was georganiseerd door het platform Samen met de Grieken, waarin politici, vakbonden en culturele organisaties deelnemen. Volgens de organisatoren is het ''belangrijk dat we aan het Griekse volk tonen dat er ook buiten Griekenland mensen voorstander zijn van een 'nee' op het referendum".

Video: Relletjes in Athene