Dinsdag om middernacht had Griekenland 1,5 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten betalen. Wat gebeurt er nu de Grieken de deadline hebben laten verlopen?

De 1,5 miljard euro bestaat uit vier aparte aflossingen van de maand juni. De leningen zijn op een hoop gegooid omdat de Grieken hoopten tegen het einde van deze maand een akkoord te hebben met de geldschieters over het laatste deel van de noodsteun.

Nu de gesprekken op niets zijn uitgelopen, is de betaling een onmogelijke opgave. De Griekse minister van Financiën liet eerder ook al weten dat het land niet op tijd zal betalen. In totaal moet Griekenland dit kalenderjaar nog 5,4 miljard euro overmaken aan het IMF. 

Het IMF bevestigde ook dat Griekenland om uitstel van betaling heeft gevraagd. Dat verzoek zal worden bekeken.

Wat gebeurt er als Griekenland niet betaalt?

Het komt wel voor dat landen hun lening bij het IMF niet aflossen, maar dan moet gedacht worden aan regimes in Cuba, Soedan of Zimbabwe. Landen die vaak te maken hebben met oorlog of worden bestuurd door een dictatoriaal regime. Het is niet eerder voorgekomen dat een ontwikkeld land een betaling mist.

Normaliter krijgt een land na het missen van de deadline 30 dagen respijt, maar IMF-baas Christine Lagarde heeft al gezegd dat de Grieken hier niet op hoeven te rekenen.

Lagarde moet na 30 dagen zonder betaling het IMF-bestuur inlichten over de situatie. Als er niets verandert in de maanden daarna, kan het IMF-lidmaatschap van Griekenland inperken. Na twee jaar van wanbetaling kan het land zelfs het lidmaatschap worden ontnomen, al is dat middel slechts een keer eerder gebruikt sinds de oprichting van het Fonds in 1945. 

Wanbetaling

Belangrijker dan het IMF-lidmaatschap, is de status als wanbetaler van Griekenland voor de andere geldschieters zoals de Europese Unie (EU) en de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB ondersteunt momenteel de Griekse banken met noodleningen (ELA in jargon) ter waarde van circa 90 miljard euro. Volgens de eigen regels van de ECB, mag die steun alleen worden gegeven als die banken voldoende en kredietwaardig onderpand hebben.

Met het aflopen van het steunprogramma en het niet terugbetalen van het IMF, zou de ECB zijn steun kunnen intrekken. Dat zou tot gevolg hebben dat de Griekse banken zonder geld komen te zitten en de economie in het land geheel stil komt te staan, met alle sociale onrust van dien.

Het wordt bovendien een stuk moeilijker zo niet onmogelijk om bij andere partijen geld te lenen. Griekenland staat dan immers te boek als wanbetaler waar je geld niet veilig is.

Aflossing Griekenland

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen