De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft nog een laatste aanbod gedaan aan Griekenland voordat een deadline voor een deal met de schuldeisers dinsdag afloopt.

Volg de ontwikkelingen over Griekenland in ons liveblog

Dat melden bronnen bij de Europese Unie en de Griekse regering dinsdag aan persbureau Reuters.

De regering van de Griekse premier Alexis Tsipras zou uiterlijk dinsdag schriftelijk moeten instemmen met het voorstel dat de geldschieters van Griekenland vrijdag op tafel legden.

Vervolgens zou er een Europese topvergadering kunnen worden belegd, waarbij zou worden afgesproken om campagne te voeren voor een 'ja' bij het referendum in Griekenland over een schuldendeal komende zondag.

De Griekse regering heeft de bevolking juist opgeroepen om 'nee' te stemmen, omdat Athene dan sterker zou staan in de onderhandelingen met de crediteuren.

'Niet uit eurozone'

Tsipras zei maandag nog dat Griekenland niet uit de eurozone zal worden gegooid, omdat de kosten van een vertrek van een lid van de muntunie enorm zijn. Volgens Tsipras is een Grieks vertrek dan ook niet de opzet van de schuldeisers.

Hun voorstellen komen volgens hem echter neer op een ultimatum aan de Grieken en er is een deal geboden die geen oplossing biedt voor de crisis. Griekenland heeft volgens de premier alles gedaan om een overeenkomst te bereiken.

Zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis voegde daar dinsdag aan toe dat Griekenland niet zal schromen om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de EU, als het land uit de eurozone of de Unie wordt gezet. 

In een interview met de Britse krant Daily Telegraph. zei hij: "In de verdragen van de Europese Unie is niets voorzien voor een euro-exit en wij weigeren om die te accepteren."

Verlichting

Als de Grieken instemmen met de voorwaarden voor nieuwe leningen, dan zouden de geldschieters bereid zijn hun belofte uit 2012 om de schuldenlast van Griekenland te verlichten gestand te doen.

Die verlichting zou bestaan uit een verlenging van de looptijd van leningen, lagere rentes en uitstel van betaling van rente op leningen van eurolanden aan Griekenland.