De Franse president François Hollande is nog steeds bereid om met de Grieken over een akkoord te spreken. Hij geeft er de voorkeur aan dat Griekenland binnen de eurozone blijft.

Volg ook ons liveblog over de Griekse schuldenkwestie

Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Hollande deed zijn uitspraken na een ingelast topoverleg. Hij zei verder het te betreuren dat Griekenland de onderhandelingen heeft gestaakt, aangezien de partijen "dicht bij een overeenkomst waren".

Mochten de Grieken echter besluiten de eurozone te verlaten, dan "heeft Frankrijk niets te vrezen", aldus Hollande, aangezien de Franse economie "robuust" is. 

Ook de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos zegt dat er nog steeds een oplossing mogelijk is om het noodprogramma te verlengen, meldt persbureau AP. "Ik hoop dat de rationaliteit en het gezond verstand terugkomen zodat we de situatie kunnen keren de komende 48 uur", aldus De Guindos.

Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt de deur op een kier voor de Grieken. Mochten de Grieken na het referendum van aankomende zondag opnieuw in gesprek willen gaan, dan staat ze daarvoor open. Dat zei ze na een bijeenkomst met de leiders van verschillende partijen.

Volgens Merkel heeft ieder land het recht om een referendum te houden. Wat de Grieken ook kiezen, de bondskanselier zal de uitslag accepteren.

Merkel zou verder hebben gezegd dat de situatie rond Griekenland zo onvoorspelbaar is, dat beslissingen van dag tot dag moeten worden genomen. Woensdag debatteert de Bondsdag over Griekenland.

Verlenging

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft de regeringsleiders van de eurolanden in een brief gevraagd het hulpprogramma voor Griekenland toch nog een keer te verlengen. Dat meldt maandag de Britse zakenkrant Financial Times, die de hand wist te leggen op een kopie van de brief aan de Luxemburgse premier Xavier Bettel.

De eurolanden weigerden afgelopen weekeinde een verlenging tot na het referendum dat de Grieken willen houden over de hervormingen die nodig zijn om nog langer voor financiële steun in aanmerking te komen. Tsipras vraagt de regeringsleiders in zijn brief om op dat besluit terug te komen.

Om 12.45 uur houdt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker een persconferentie, maar daar zullen volgens zijn woordvoerster geen nieuwe voorstellen worden gepresenteerd.

Brussel wil een Grieks bankroet en een vertrek van Griekenland uit de eurozone vermijden. De Europese Commissie gaat maandagmiddag duidelijk maken welke kant het op moet.

Moscovici

Europees Commissaris Pierre Moscovici (Financiën) meldde eerder dat de commissie met nieuwe voorstellen voor de Grieken zou komen, maar hij trok dat weer in. De laatste voorstellen zijn bekend, stelde hij later.

De commissie had haar plannen zondag gepubliceerd. Moscovici benadrukte dat er nog ruimte is voor een compromis tussen de Griekse regering en de geldschieters van het noodlijdende land over een reddingsplan. "Ik wens dat Griekenland in de eurozone blijft, maar niet tegen elke prijs.''

Video: Moscovici ziet nog ruimte om te onderhandelen

De Europese aandelenmarkten hebben maandagochtend geschrokken gereageerd op de escalatie van de Griekse crisis. De AEX opende 4 procent lager, terwijl elders op het continent de verliezen opliepen tot bijna 5 procent.

De Europese aandelenbeurzen liepen in de loop van de ochtend een deel van de openingsverliezen in, maar bleven flink in de min. Tegen het eind van de ochtend stond de AEX 2,9 procent lager op 480,10 punten

Handelaren waren verbaasd over de reactie van beleggers op het mogelijke faillissement van Griekenland, dat al maanden zijn laatste centen bij elkaar moet schrapen om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Griekse banken

De Griekse beurs bleef maandag gesloten. Ook de Griekse banken blijven dicht, tot en met volgende week maandag 6 juli. 

Geldopnames bij pinautomaten in Griekenland worden voorlopig beperkt tot een maximum van 60 euro per dag en internationale betalingen via Griekse banken en overboekingen naar het buitenland worden voorlopig verboden.

De beurskoersen liepen vorige week nog stevig op in de veronderstelling dat de Grieken uiteindelijk een akkoord zouden sluiten met de andere eurolanden over verdere noodsteun.

Die hoop vervloog dit weekeinde, nadat de Griekse premier Alexis Tsipras de onderhandelingen had getorpedeerd met de aankondiging van een referendum over de noodhulp, aanstaande zondag.

Veilige havens

Volgens handelaren speculeerde een flink aantal beleggers vorige week op een last minute akkoord over de Griekse financiën. 

''Beleggers willen momenteel en masse uit aandelen en zijn op zoek naar zogeheten veilige havens als goud en staatsobligaties van economische grootmachten als Duitsland'', aldus een handelaar.

Azië

Ook beleggers op de beurzen in Azië leken al uit te gaan van de financiële ondergang van het land.

De Nikkei-index in Tokio sloot 2,9 procent lager op 20.109,95 punten en de meeste overige beurzen in de regio verloren meer dan 2 procent.

Video: Aziatische beurzen fors onderuit