De Griekse regering roept het volk op om nee te stemmen bij het door premier Alexis Tsipras voorgestelde referendum over de financiële situatie van het land.

Dat deed de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis zaterdagmiddag tijdens een debat van het Griekse parlement over dit referendum. 

"De regering is niet neutraal", aldus Voutsis.

Tsipras kondigde vrijdagnacht aan het Griekse volgend weekeinde te willen laten stemmen. Daarbij zal de Grieken worden gevraagd of ze akkoord gaan met het voorstel dat de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Fonds indienden tijdens de eurogroepvergadering van 25 juni. 

Burgers die het voorstel van de schuldeisers afwijzen, kunnen ''nee'' stemmen. Voorstanders kunnen het vakje ''ja'' invullen.

Dat blijkt uit het kabinetsvoorstel van de Griekse regering dat persbureau Bloomberg heeft weten te achterhalen. Het was tot nu toe nog onduidelijk hoe de vraag aan het Griekse volk precies zou worden geformuleerd.

Kritiek oppositie

Het referendum kan ook rekenen op kritiek vanuit de oppositie. Voormalig vicepremier Evangelos Venizelos noemt het voorstel ongrondwettelijk, omdat de beslissing over het Europese reddingsplan geen kwestie van nationale veiligheid betreft.

De stemming over het referendum in het Griekse parlement werd zaterdag verzet naar middernacht. Op deze manier wachten de Griekse parlementariërs op de uitkomst van de vergadering van de Eurogroep. 

Overleg Eurogroep

Rond 14.00 uur staat in Brussel dit overleg gepland. Griekenland en de schuldeisers gaan daar verder praten over een eventueel reddingspakket voor het land. 

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes, die Nederland vertegenwoordigt in de Eurogroep, ziet het negatieve stemadvies voor het referendum als aanwijzing dat er geen overeenkomst tussen Griekenland en zijn geldschieters zal komen.

Voorafgaand aan het overleg liet voorzitter Jeroen Dijsselbloem weten zeer teleurgesteld te zijn over de houding van Griekenland. De oproep van de regering aan het volk om nee te stemmen tegen de voorstellen van de Europese Unie zouden de deur voor verdere discussies dichtgooien, zo melden verschillende media. 

Deadline

Als er een volksraadpleging wordt gehouden, vindt dat plaats na de deadline van 30 juni. Griekenland moet het IMF dan een lening terugbetalen, maar waarschijnlijk heeft de overheid dat geld niet. 

Om toch een referendum te kunnen houden wil Tsipras dat Griekenlands deadline bij de schuldeneisers met enkele dagen moeten worden verschoven. Naar verluidt voelen de schuldeisers hier weinig voor. 

De Duitse minister van Economische Zaken en vicekanselier Sigmar Gabriel zei zaterdag in een interview met radiozender Deutschlandfunk dat "we er goed aan zouden doen deze suggestie van Tsipras niet op voorhand af te wijzen''. 

''Maar het referendum heeft alleen zin als hetgeen waarover gestemd kan worden het voorstel van Europa is.'' Ook vindt hij dat de Griekse regering dan wel achter het Europese reddingsplan moet staan en niet op een nee-stem moet aansturen.

Onrust

Het voorgestelde Griekse referendum zorgde sinds de aankondiging vrijdagnacht voor financiële onrust in het land. Er ontstonden zaterdag lange rijen voor pinautomaten in Griekenland nadat de Griekse premier Alexis Tsipras besloot op 5 juli een referendum te houden. 

Video: 'Al honderden Griekse pinautomaten leeg'

Grieken vrezen dat de komende dagen er kapitaalcontroles worden ingesteld, waardoor onder andere het opnemen van geld wordt beperkt.

In Griekenland zelf maant de regering de burgers tot kalmte. Minister van Defensie Panos Kammenos benadrukte zaterdag nogmaals dat de banken hun deuren gewoon open houden.

Harde cijfers van hoeveel geld er wordt opgenomen ontbreken nog. De banken hebben beloofd de pinautomaten aan te zullen vullen. 

Volgens Bloomberg zijn echter al honderden pinautomaten in het land leeg. Sommige banken kunnen maandag ook niet opengaan, tenzij ze noodleningen krijgen van de Griekse centrale bank. Voor de automaten staan onder meer veel gepensioneerden. Ze willen hun pensioen dat net is gestort, meteen opnemen.