De kans is zeer klein dat er donderdag tijdens overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden een akkoord wordt bereikt over Griekenland.

Dat zegt minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag in debat in de Tweede Kamer.

Het is wachten op Griekse voorstellen. Aangezien die voorstellen er nog niet zijn, én de experts van de geldschieters die nog niet hebben getoetst, is niet aannemelijk dat de ministers besluiten kunnen nemen.

Athene onderhandelt al maanden met de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) over besparingen en hervormingen in ruil voor financiële steun.

Het land moet aan het einde van de maand een grote aflossing doen zonder daar de financiële middelen voor te hebben.

Video: Reactie Dijsselbloem

Vervangen

De Grieken mogen eerdere voorgestelde hervormingsmaatregelen vervangen voor andere, mits het effect op het huishoudboekje op korte en lange termijn hetzelfde blijft. In de ogen van Griekenland omstreden maatregelen mogen dus worden aangepast, benadrukt Dijsselbloem.

Hij noemt het onderhandelingsproces met de Griekse autoriteiten en de geldschieters ''behoorlijk ontspoord''. Uitspraken van de Griekse premier Alexis Tsipras over de onderhandelingen en in het bijzonder over de voorzitter van de Europese Commissie zijn volgens Dijsselbloem ''onjuist en onheus''.

De inzet is nog steeds het bereiken van een akkoord, zegt Dijsselbloem. Dat moet wel een tijdig akkoord zijn dat nog voor het einde van de maand kan worden getoetst.

Geloofwaardig

De minister hamert erop dat de Eurogroep alleen een ''geloofwaardig'' akkoord wil sluiten. Niet alleen voor de Grieken, maar ook voor de andere eurolanden waarbij eerder gemaakte afspraken worden nagekomen. ''Een akkoord dat dit niet is, zal een tegengesteld effect hebben.''

Ook de Europese Commissie legde woensdag nadrukkelijk de bal bij de Grieken. ''Het is belangrijk dat de Griekse autoriteiten niet alleen aangeven wat ze niet gaan doen, maar wat ze wel willen doen'', zegt vicevoorzitter Valdis Dombrovskis (Euro).

De Griekse premier Alexis Tsipras is niet van plan zomaar te zwichten voor druk van de schuldeisers van zijn land. Hij liet woensdag optekenen dat een Grieks 'nee' aan de onderhandelingstafel zeker tot de mogelijkheden behoort.

Verantwoordelijkheid

Tsipras is naar eigen zeggen bereid verantwoordelijkheid te nemen voor het verwerpen van de voorwaarden die de schuldeisers hebben gesteld. Hij benadrukt daarbij dat de huidige eisen voor de Grieken onaanvaardbaar zijn en sprak van een ''catastrofaal beleid” voor Griekenland.

''Mits er een haalbare oplossing wordt gevonden, zullen wij Griekenland door deze moeilijke situatie loodsen", aldus Tsipras.