Grieken brengen opnieuw grote bedragen aan spaargeld naar het buitenland, vanwege de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van het land. 

De uitstroom bereikte woensdag het hoogste peil sinds vorige maand, meldde de Britse krant Financial Times donderdag op basis van ingewijden.

Woensdag zagen Griekse banken volgens de bronnen 300 à 400 miljoen euro wegstromen, mede vanwege de vrees dat de aanhoudende strijd tussen Griekenland en de andere eurolanden tot beperkingen in het kapitaalverkeer zal leiden.

Daarmee bereikte de kapitaalvlucht het hoogste peil sinds de Grieken vorige maand een voorlopig akkoord sloten met hun geldschieters over de lopende hulpleningen.

Onenigheid

Dat akkoord heeft de onenigheid tussen de Grieken en andere eurolanden over de hervorming van de Griekse economie niet weggenomen. Omdat Griekenland onvoldoende vorderingen toont, heeft het land sinds augustus geen kredieten meer ontvangen en komt de bodem van de Griekse schatkist in zicht. Daardoor blijft ook het scenario van een Grieks bankroet boven de markt hangen.

De Griekse regering wil haar geldnood onder meer verzachten door meer korte leningen uit te geven. De Europese Centrale Bank (ECB) is daar echter op tegen, aangezien die leningen alleen gekocht worden door Griekse banken. Die worden op hun beurt overeind gehouden met noodsteun van de Griekse centrale bank, die daarmee indirect de eigen overheid zou financieren.

De ECB overweegt volgens ingewijden zelfs om Griekse banken volledig te verbieden nieuwe Griekse obligaties te kopen. De toezichthouder riep de banken eerder al op hiervan af te zien, maar zou vrezen dat zij dit advies in de wind slaan.

Niet verantwoordelijk

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voelt zich niet verantwoordelijk voor het wegstromen van honderden miljoenen euro's aan Grieks spaargeld.

Volgens sommige bankiers in Athene is dat het gevolg van opmerkingen van Dijsselbloem deze week over mogelijke kapitaalrestricties en de sluiting van banken.

''De tijd van steeds de schuld voor problemen buiten Griekenland leggen moet ook een keer afgelopen zijn. Ze moeten nu zelf weer verantwoordelijkheid nemen'', zei Dijsselbloem donderdag. ''Ik denk dat Griekenland zelf in een constructieve houding met de Europese instellingen aan de slag moet. Dat is het beste recept voor stabiliteit.''

Dijsselbloem neemt donderdagavond in Brussel deel aan een minitop over Griekenland.

Dossier Griekenland