Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt dat Griekenland niet moet praten over de instituties die betrokken zijn bij de Europese hulpprogramma's aan Griekenland. 

Het debat over de wensen van de Griekse regering moet gevoerd worden door politici in de eurogroep, aldus Dijsselbloem dinsdag bij RTL Z.

Dijsselbloems Griekse collega Yanis Varoufakis zei afgelopen vrijdag na een bezoek van Dijsselbloem aan Athene dat zijn land niet meer wil samenwerken met de zogenoemde trojka. Die bestaat uit ambtenaren van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Volgens Dijsselbloem was dat ''een ongelukkige uitspraak''.

Als er iets niet goed gaat, moet je de voorzitter van de eurozone aanspreken en niet de mensen van de trojka, aldus Dijsselbloem.

Botsingen

Hij zei verder dat het duidelijk is dat de standpunten tussen Griekenland en de meeste eurolanden ver uit elkaar liggen. Dat dat tot botsingen leidt is ''niet verrassend''. Dijsselbloem zou Varoufakis na de bewuste persconferentie hebben toegebeten dat die net de trojka de nek om had gedraaid, maar dat wilde Dijsselbloem bij RTL Z niet bevestigen.

Volgens Dijsselbloem is het verstandig om de tijd te nemen om het meningsverschil met Griekenland op te lossen. ''Dit is niet in een paar dagen of weken opgelost. We moeten dit nuchter benaderen. De Griekse regering heeft afwijkende voorstellen en daar gaan we met ze over onderhandelen.''

Links-radicale partij Syriza wint verkiezingen in Griekenland | Griekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden