Een paar jaar geleden lukte het nog niet, maar na de verkiezingen van begin 2015 werd Alexis Tsipras de nieuwe premier van Griekenland. Maar na nog geen zeven maanden, kondigt hij alweer zijn aftreden aan. Een profiel Tsipras.

Tsipras staat bekend als slagvaardig en charmant. Hij treedt op met een open hemd en draagt nooit een stropdas. Die gaat hij naar eigen zeggen pas dragen, als hij de schulden van zijn land heeft weten terug te brengen.

De populariteit van de nu 41-jarige Tsipras schoot tijdens de crisis, die eind 2009 in Griekenland begon, als een komeet omhoog.

Had Syriza in 2009 nog slechts 4,6 procent van de stemmen, bij de verkiezingen in 2012 was dat tot 26,9 procent gestegen en bij de laatste verkiezingen in januari tot ruim 36 procent.

Tsipras had zijn snelle opkomst niet alleen aan zijn vlotte babbel en voorkomen te danken, maar vooral aan zijn belofte niet te korten op de pensioenen en de btw op voedingsmiddelen niet te verhogen.

Verkiezingsbelofte

In februari dit jaar beloofde hij zich nog aan zijn verkiezingsbelofte te houden en de bezuinigingsplannen snel terug te draaien. Maar het liep anders.

De houding van Griekenland stuitte op weerstand bij de Europese geldschieters en de onzekerheid nam toe. Ondertussen kwam het land steeds verder in de betalingsproblemen, omdat Griekenland snel geen geld meer zou hebben voor het aflossen van lopende leningen.

Onderhandelingen over een nieuw noodpakket liepen meerdere keren spaak, maar uiteindelijk volgde er een akkoord op 13 juli.

In ruil voor steun moet Griekenland wel drastisch hervormen en bezuinigen. En dat blijft niet zonder gevolgen voor Tsipras. Het leverde hem grote kritiek op binnen zijn eigen partij Syriza, waardoor zijn positie wankel werd.

Op 20 augustus 2015 kondigde Tsipras na bijna zeven maanden zijn aftreden aan, vanwege vervroegde verkiezingen. Volgens de Griekse wet moet een minister-president in zo'n geval afstand doen van zijn functie.

Politiek dier

Tsipras studeerde aan de Nationale Technische Universiteit van Athene, waar hij in 2000 afstudeerde. Hoewel hij een studie tot ingenieur volgde, is hij toch ook een politiek dier. Al op 14-jarige leeftijd werd hij lid van de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE).

Als scholier liep hij mee in protesten tegen de regering die hervormingen wilde doorvoeren in het onderwijs. Ook was hij begin 1991 betrokken bij de bezetting van een universiteit naar aanleiding van de moord op een docent.

Syriza

Eind jaren negentig klom Tsipras op in de partij Synaspimos (een splinterpartij die nu deel uitmaakt van Syriza) en steeg zijn ster snel. In 2009 werd hij voor deze partij in het parlement gekozen. Toen Synaspimos deel ging uitmaken van Syriza, werd hij leider van deze links-radicale coalitie.

Tsipras woont samen met ICT'er Betty Bazania. Ze hebben twee kinderen.