Griekenland moet overwegen om de extreemrechtse partij Gouden Dageraad te verbieden. 

Dat heeft Nils Muiznieks, Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa, dinsdag gezegd. Gouden Dageraad heeft achttien zetels in het driehonderd zetels tellende Griekse parlement.

Griekenland staat 'volledig in zijn recht' als het de partij verbiedt, aldus Muiznieks. Hij schreef in een rapport dat hij zich ernstig zorgen maakt over de toename van het aantal haatmisdrijven tegen immigranten in Griekenland. Volgens Muiznieks moeten de Griekse autoriteiten zwaardere maatregelen nemen om het geweld een halt toe te roepen.

In het rapport van Muiznieks wordt Gouden Dageraad omschreven als een 'neonazistische en gewelddadige politieke partij' die moet worden geïsoleerd op basis van internationale mensenrechtenverdragen die ondertekend zijn door Griekenland.

Een verbod op Gouden Dageraad is echter slechts deels de oplossing voor het geweld. "Als je Gouden Dageraad verbiedt, dan bestaat het probleem van racistisch geweld in Griekenland nog steeds en dat is het grootste probleem."

De partij zelf ontkent dat de grote toename van het aantal geweldsincidenten aan Gouden Dageraad is toe te schrijven. Desalniettemin is bekend dat partijleiders in het verleden hun bewondering voor Adolf Hitler hebben geuit en dat er agressief campagne is gevoerd tegen illegale immigratie.

Alle berichten over Griekenland in ons nieuwsdossier