DEN HAAG - Griekenland scoort van de 27 landen van de Europese Unie het slechts op de corruptieranglijstvan dit jaar van de internationale 'waakhond' Transparency International (TI).

TI heeft woensdag de ranglijst gepresenteerd.

In Griekenland wordt het probleem van corruptie volgens de onderzoekers van TI zo ernstig ervaren, dat het land op plaats 94 van de ranglijst eindigt. Het valt op die lijst niet alleen ver achter de overige EU-landen, maar ook achter bijvoorbeeld Swaziland en Zambia.

Griekenland scoort dit jaar ook slechter dan Bulgarije (plaats 75) en Roemenië (plaats 66) op de Corruptie Perceptie Index, waar dit jaar 176 onderzochte landen op staan. De index lijkt aan te geven dat de corruptie tijdens de schuldencrisis in Europa verergert.

Ook Italië scoort slechter en daalt naar plaats 72 die het deelt met Bosnië-Herzegovina en het West-Afrikaanse São Tomé e Príncipe. De plaats op de lijst wordt bepaald met een puntenstelsel waarbij 100 punten voor corruptievrij staan en 0 punten voor de ergste situatie.

Griekenland behaalde slechts 36 punten, Bulgarije 41, Italië 42, Roemenië 44 punten. Nederland behoort tot 'schone' top met 84 punten.

Crisis

De Europese landen die het zwaarst getroffen zijn door de crisis, hebben de grootste moeite corruptie in te dammen volgens TI. En dat terwijl de bestrijding van corruptie juist nodig is om de crisis te boven te komen.

Nederland doet het goed op plaats 9 (84 punten). IT heeft eerder dit jaar in een rapport over Nederland beklemtoond dat ons land niet zo zeer lijdt onder corruptie, maar wel last heeft van ''achterstallig onderhoud bij de bewaking van de integriteit'', zoals het in kaart brengen van de financiering van politieke partijen en lobbyïsten.

Maar IT schatte wel dat het gesjoemel in Nederland nog altijd 12 miljard euro per jaar kost. Duitsland en België scoren respectievelijk 79 en 75 punten en komen op de plaatsen 13 en 16.

De minst corrupte landen zijn volgens TI Denemarken, Finland en Nieuw-Zeeland, die samen op de eerste plaats staan met 90 punten. De 'corruptiekampioenen' staan hun duistere plek op de ranglijst niet af en blijven met slechts 8 punten helemaal onderaan staan; het zijn Afghanistan, Noord-Korea en Somalië.