ATHENE - De Griekse socialistische partij Pasok (Pan-Heleense Socialistische Beweging) kampt met fikse interne ruzies. 

De Pasok vormt een essentieel onderdeel van de regeringscoalitie die het land door de schuldencrisis moet loodsen. De regering staat weer voor cruciale stemmingen over impopulaire bezuinigingen.

Partijleider Evangelos Venizelos heeft parlementsleden voor crisisberaad bijeengeroepen om de partijgenoten weer op één lijn te krijgen, maar dat lijkt woensdagavond niet gelukt.

Griekse media meldden donderdag dat het overleg wel was afgeschermd voor journalisten, maar de ruzies waren zo luidruchtig dat het niet moeilijk was te raden dat het slecht met de eensgezindheid was gesteld.

Op één lijn

Partijleider Evangelos Venizelos heeft parlementsleden voor crisisberaad bijeengeroepen om de partijgenoten weer op één lijn te krijgen, maar dat lijkt woensdagavond niet gelukt. Griekse media meldden donderdag dat het overleg wel was afgeschermd voor journalisten, maar de ruzies waren zo luidruchtig dat het niet moeilijk was te raden dat het slecht met de eensgezindheid was gesteld.

Een aanwezige parlementariër, Michalis Kassis, zei na afloop dat hij uit de partij is gestapt. Een andere Pasok-prominent, een ex-minister van Gezondheid, stapte donderdag uit de partij uit protest tegen de bezuinigingen.

Woedend

Venizelos was woedend dat Pasok-parlementariërs woensdag in stemmingen over privatisering geen partijdiscipline toonden. De regeringscoalitie kreeg soms minder dan de helft van de stemmen.

De coalitie bestaat op papier uit 176 van de 300 parlementsleden en bestaat uit de partij Nieuwe Democratie van de centrumrechtse premier Antonis Samaras, de Pasok en de linksradicale Dimas van Fotis Kuvelis.

Alle berichten over Griekenland in ons nieuwsdossier